GZIP compressie voor WordPress activeren

Wazix Wordpress Diensten

[vc_row][vc_column][vc_column_text font_size=”24″]Ben je druk bezig met het optimaliseren van je WordPress website? Dan zal de term ‘GZIP’ waarschijnlijk al wel eens voorbij zijn gekomen.

Het activeren van GZIP voor WordPress heeft namelijk een positief effect op de laadtijd van je website. Door bestanden te verkleinen, wat je wellicht ook kent van het ‘zippen’ van betanden, kunnen ze sneller geleverd worden aan je bezoeker.

GZIP compressie kan ook voor WordPress bestanden worden ingezet. In dit artikel leg ik je uit wat GZIP compressie precies inhoudt en hoe je het voor je eigen website kunt activeren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

1. Wat is GZIP compressie?

GZIP is een methode om bestanden te comprimeren, kleiner te maken, voor snellere netwerkoverdrachten. Het stelt je webserver in staat om kleinere bestandsgroottes aan te bieden, waardoor je website sneller geladen zal worden.

Hierbij kan je denken aan HTML, CSS en JS bestanden waaruit jouw WordPresss website is opgebouwd.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

2. Hoe activeer je GZIP voor WordPress?

Compressie activeer je door de configuratie van je webserver aan te passen. In onderstaande lijst zijn de meest voorkomende webservers uitgelicht.

Let op: Het activeren van GZIP kan ervoor zorgen dat het CPU gebruik van je server omhoog gaat. De winst door het verkleinen van je bestanden is echter hoger.[/vc_column_text][vc_column_text]

2.1 GZIP compressie via je hostingprovider activeren

Het .htaccess bestand is een klein tekstbestand op je webserver welke verschillende aspecten van je website regelt. Waaronder redirects, caching en het inschakelen van compressie. Een kleine foutieve aanpassing in het .htaccess bestand kan ervoor zorgen dat je website niet meer juist of helemaal niet meer getoond wordt.

Als je niet bekend ben met het .htaccess bestand is het daarom aan te raden om contact op te nemen met je hostingprovider of een expert welke de wijzigingen kunnen doorvoeren.[/vc_column_text][vc_column_text]

2.2 GZIP compressie via .htaccess activeren

Om GZIP compressie via het .htaccess bestand in te schakelen dien je door middel van FTP in te loggen op je webserver. Het .htaccess bestand bevindt zich in de hoofdmap van je webserver, waar ook WordPress geïnstalleerd staat.

Zie je geen .htaccess bestand? Controleer dan of het tonen van verborgen bestanden is ingeschakeld in het FTP-programma dat je gebruikt.

Zodra je het .htaccess bestand hebt geopend kun je onderstaande code toevoegen:

<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</ifModule>

Sla het bestand vervolgens op en upload het naar je FTP-server. Refresh vervolgens je website en controleer of GZIP is ingeschakeld.[/vc_column_text][vc_column_text]

2.3 GZIP compressie met een plug-in activeren

Maak je gebruik van een caching plugin? Dan is het inschakelen van GZIP compressie meestal mogelijk met behulp van deze plugin. Bekijk de instellingen van je caching plugin om GZIP compressie te activeren. Hieronder staat uitgelegd waar je de instellingen kan vinden bij de bekendste caching plugins.

WP Rocket

Bij het activeren van de plugin voegt WP Rocket zelfstandig een regel toe aan je .htaccess bestand. Verdere configuratie voor GZIP compressie is dus niet nodig.

WP Super Cache

Om GZIP compressie te activeren voor WP Super Cache, ga je naar je WordPress dashboard > WP Super Cache > Advanced > vink de checkbox Compress pages so they’re served more quickly to visitors. aan.

W3 Total cache

Ook W3 Total cache biedt de mogelijkheid om compressie in te schakelen. Ga hiervoor naar WordPress dashboard > W3 Total cache > Browser cache en zet een vinkje bij HTTP compression.

PageSpeed Ninja

PageSpeed Ninja richt zich volledig op het optimaliseren van jouw WordPress website. Je kan daardoor gemakkelijk GZIP compressie inschakelen. Ga hiervoor naar je WordPress dashboard > PageSpeed Ninja > Settings > Advanced en selecteer GZIP compression onder het kopje Enable Compression.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

3. Wat zijn de voordelen van GZIP?

Om erachter te komen wat het inschakelen voor jouw website heeft opgeleverd, kun je gebruik maken van de GZIP compressie test.

In het algemeen levert GZIP compressie rond de 50% tot 70% kleinere bestandsgroottes op. Hierdoor zullen je pagina’s sneller laden. Daarnaast zorgt het er niet alleen voor dat bestanden minder ruimte innemen op je webserver, maar dat je ook minder bandbreedte verbruikt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”gzip-compressie-testen”][vc_column][vc_column_text]

4. Testen van GZIP compressie

Na het configureren en activeren van GZIP wil je natuurlijk weten of alles goed werkt én hoeveel je nu daadwerkelijk bespaart. De makkelijkste manier om daar achter te komen is door gebruik te maken van een GZIP compressie check. Je ziet dan ook direct hoeveel het activeren van GZIP heeft opgeleverd.

Is het niet gelukt om GZIP te activeren of vind je je website nog niet snel genoeg? Neem dan contact met ons op zodat we mee kunnen kijken wat er fout gaat of waar er eventueel nog winst te behalen valt.

Onze WordPress Lease en WordPress Alles-in-één diensten worden standaard opgeleverd met ingeschakelde compressie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

By Mitch

Mitch Gooijer has chosen to fully focus on his companies Infinius and Wazix, after obtaining his Bachelor of Science. As a Software Engineer he is competent in the development of (mobile) applications and websites. Mitch has over 10 years of Wordpress experience and is specialized in Wordpress development, support and maintenance.