Complete Google Analytics beginnershandleiding

Google Analytics beginners guide

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Heb je wel eens gebruik gemaakt van een tool waarmee je je verkoop en bezoekersaantallen meet? Als je nog nooit Google Analytics voorbij hebt horen komen of er nog nooit gebruik van hebt gemaakt, dan zal deze handleiding je helpen.

Het ontwerp van Google Analytics is opgesteld met de eindgebruiker in gedachten, waardoor de privacy, beveiliging en vertrouwelijkheid van klantgegevens gewaarborgd kan blijven. Een nauwgezet ontwerpt door rekening te houden met het perspectief van de gebruikers kan helpen bij het tot stand brengen van de belangrijke transformatie in de marketingstrategieën en de voortgang van het bedrijf.

De marketingbronnen kunnen eenvoudig worden getarget en er kunnen aanzienlijke voordelen worden geïdentificeerd die het mogelijk maken om de verkopen en het online verkeer gedurende een periode te verhogen. Om te begrijpen hoe dit in zijn werk gaat is het van belang om eerst de behoefte aan Google Analytics te doorgronden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

1. De behoefte aan Google Analytics begrijpen

Als je een eigen website of blog voor je bedrijf beheert, dan is Google Analytics de beste manier om inzichten te krijgen over de algehele prestatie van je website. Het helpt bij het verkrijgen van informatie over het type en aantal mensen dat uw website bezoekt, de behoefte aan meer verkeer en de noodzaak om een mobielvriendelijke website te maken die efficiënt op meerdere apparaten functioneert.

Met behulp van deze informatie kan je marketingstrategieën ontdekken die zeer effectief zijn en waarschijnlijk door jouw bezoekers wordt bekeken. Het werkt als een persoonlijke analyse-tool die het complete interne werkingsmechanisme van de website opent. Het is belangrijk om de toekomstige doelen en doelstellingen te begrijpen en met behulp van de verkregen informatie naar deze doelen toe te plannen.

Daarnaast zijn er nog enkele andere details die Google Analytics kan bieden, die zeer voordelig zouden kunnen zijn voor website- en bedrijfseigenaren. Nu we duidelijk hebben waar de behoefte vandaan komt is het belangrijk om erachter te komen hoe Google Analytics geïnstalleerd kan worden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

2. Het installatieproces van Google Analytics

Het eerste wat je nodig hebt is een Google Analytics account. Je kan hiervoor een bestaand Google account gebruiken, welke je wellicht ook gebruikt voor Gmail en Google Drive, of maak een geheel nieuw account aan.

Neem gerust contact met ons op als je het registreren en configureren van je Google Analytics account liever uitbesteedt.

De volgende stappen moeten worden gevolgd om je Google Analytics account in te stellen:

  • Stel uw account in door op de aanmeldknop in de interface te klikken.
  • Hierna kan de trackingcode worden geïnstalleerd. Hiervoor dien je op het pictogram ‘Get tracking ID’ klikken. Nadat je akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden, ontvang je de code. Voor WordPress kun je een van de methoden gebruiken die worden beschreven in in WordPress Integratie.
  • Stel je doelen in tijdens de volgende stap
  • Nadat de trackingcode is geïnstalleerd, wil je dat Google Analytics op de hoogte is van jouw doelen. Dit wordt gedaan door de instellingen in het Google Analytics profiel te configureren.
  • De volgende stap is het instellen van de zoekinstellingen voor je site, welke waardevolle inzichten over je website kunnen geven.
  • Aanvullende instellingen kunnen worden toegevoegd aan het Google Analytics account, deze kun je afstemmen op de persoonlijke voorkeuren van je website.

Na het installeren van je Google Analytics account is het nodig om de Google Analytics interface te begrijpen . De interface kan worden samengevat in het volgende –

  • Navigeren binnen en het begrijpen van Google Analytics, wat zal helpen om de verschillende functies efficiënt in te zetten.
  • Inzicht in en beoordeling van de overzichtsrapporten die kunnen helpen bij het bedenken van verbeterde plannen en strategieën om het online verkeer op de website te vergroten.
  • Inzicht in de rapporten die een volledig overzicht geven van de website-prestaties met betrekking tot verschillende factoren.
  • Inzicht in en leren hoe verschillende rapporten worden gedeeld en het instellen van dashboards en snelkoppelingsfuncties.

De basisrapporten die kunnen worden verkregen en worden geanalyseerd, zijn de publieksrapporten, acquisitierapporten en gedragsrapporten. Deze rapporten helpen bij het begrijpen van het gebruikersprofiel, de locatie, het type en het aantal weergaven dat op de website wordt ontvangen en diverse andere informatie die verder helpt bij het opsporen van de voortgang en efficiëntie van de bestaande strategieën.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”wordpress-integration”][vc_column][vc_column_text]

3. WordPress integratie

Nadat je jouw account hebt aangemaakt en geconfigureerd, dien je de trackingcode op je website te installeren. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, hieronder hebben we de twee meest voorkomende methodes uitgelegd.

3.1 WordPress Editor

Om de Google Analytics trackingcode via de WordPress Editor te installeren, dien je eerst in te loggen in je WordPress Admin Dashboard. Navigeer naar Weergave > Bewerken en open het bestand header.php. Zoek naar de tag en plaats de trackingcode ervoor.

Na het invoeren van de trackingcode kun je het header.php bestand opslaan. Het kan 24 uur duren voordat je de eerste resultaten in Google Analytics ziet verschijnen.

Opmerking: Het menu-item ‘Bewerken’ is mogelijk uitgeschakeld door het thema dat u gebruikt. Als dit het geval is, kunt u het bestand openen via FTP of een WordPress plugin gebruiken die in de volgende sectie wordt vermeld.

3.1 WordPress Plugins voor Google Analytics

Er zijn talloze plugins om je WordPress website te verbinden met Google Analytics. Hieronder hebben we drie plugins uitgelicht van functionele WordPress Google Analytics plugins.

Google Analytics by MonsterInsights

Google Analytics by MonsterInsights, voorheen bekend als Google Analytics by Yoast, wordt geleverd met een Google Analytics-dashboard voor WordPress dat je bruikbare analyserapporten direct in uw WordPress-dashboard toont. Ze bieden een eenvoudige configuratiewizard om uw Google Analytics account binnen enkele minuten te verbinden.

Google Analytics Dashboard for WP by ExactMetrics
Met Google Analytics Dashboard for WP by ExactMetrics, voorheen bekend als GADWP, kun je je site volgen met behulp van de nieuwste Google Analytics-trackingcode en kunt u belangrijke Google Analytics-statistieken bekijken in je WordPress-installatie. De Google Analytics trackingcode is volledig aanpasbaar, waardoor geavanceerde gegevensverzameling zoals aangepaste dimensies en gebeurtenissen mogelijk is.

Google Analyticator
Google Analyticator maakt het eenvoudig om Google Analytics in je WordPress dashboard te bekijken. Met deze methode hoef je je trackingcode niet meer via code te installeren. Google Analyticator bevat ook verschillende widgets voor het weergeven van Google Analytics in het dashboard en op je blog.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Dit was een basis introductie voor Google Analytics beginners. Heb je aanvullende vragen of kom je er niet helemaal uit om Google Analytics op jouw website te installeren, dan kun je gerust contact met ons opnemen.

Wist je al dat Google Analytics installatie en configuratie standaard wordt meegeleverd bij onze WordPress Lease pakketten?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

By Mitch

Mitch Gooijer has chosen to fully focus on his companies Infinius and Wazix, after obtaining his Bachelor of Science. As a Software Engineer he is competent in the development of (mobile) applications and websites. Mitch has over 10 years of Wordpress experience and is specialized in Wordpress development, support and maintenance.